Fécamp – Camaret Sur Mer 1


Turen til Fécamp startet vi også før soloppgang og det er egentlig deilig (når man først har klart å stå opp). Da vi kom ut fra Boulogne Sur Mer lå allerede et kystvaktskip på lur litt lenger ute. De sender jo ikke noe AIS signal, så vi vet ikke om det er samme skip som har sjekket oss allerede. Det er mye gammel sjø og jeg er litt uvel. Etter en improvisert og veldig enkel frokost i cockpiten går jeg ned og legger med igjen. Etter 2-3 timer bytter vi og da er det Enno sin tur å slappe av. Vi hadde først litt motstrøm, men etter en time fikk vi medstrøm og +2 knopp på fartsmåleren. Noen ganger kan man se at bølgene forut bryter. Vanligvis er det jo skummelt for det betyr at det er kanskje grunn i området, men sjøkartet viser at det er 20-25 meter dybde her overalt. Så kommer vi på at det er områder hvor strømmen endrer seg. Vi ser det flere ganger i løpet av dagen. Det er ikke mye båttrafikk i dag. Sammen med oss kjørte noen fiskebåter ut og sent på ettermiddagen så vi 3-4 seilbåter på vei mot England. Det var ikke mye land å se hele dagen, men da vi så land igjen var det helt fantastisk. Bratte fjellsider i forskjellige farger. Det ser ut som om noen har tegnet på de. Helt utrolig er også prisen for en overnatting her: 30€!! Det er den dyreste havnen vi har vært i, men byen er koselig, med mange små butikker og en destilleri.

Det ble nystekt baguette og croissants til frokost igjen. Deilig!! Siden det er overskyet og kjølig i dag ble det ikke noe utefrokost, men godt var det uansett. Vi finner veien til destilleriet, som også inneholder et museum og omvisningen avsluttes med en smaksprøve på den legendariske likøren. Mye spennende å se. Men Benedictine-likøren falt ikke i smaken, så vi kjøpte den ikke. Etter lunsj i båten gikk vi en tur opp til klosteret som ligger på andre sida av havna. Bruen over er stengt slik at vi må gå en lang omvei rundt hele industrihavnen for å komme på andre sida. Men det har lønt seg. Klosteret er skikkelig gammelt, men det beste er utsikten over fjellkanten. Været har også blitt litt bedre igjen. I havna lå vi ved siden av en annen Hallberg Rassy og de hadde en hund med som er kalt Rassy. Morsomt. Noen båter videre var det en som hadde problemer med septiktanken og etter hvert rant hele ”dritten” over dekket. Det var ekkelt. Heldigvis gikk bølgene bort fra oss.

Kl 5 gikk ringeklokken i dag (og jeg som trudde at vi ikke skulle ha bruk for den på hele langturen…). Vi fylte diesel i mørket og med lommelykt. Det er mye dønning i dag etter en dag med mye vind i går, men frokosten underveis ble bedre i dag. Etter soloppgang tok det ikke lang tid før det ble skikkelig varmt i cockpiten. Dønningen ble mindre ut over dagen og havet var speilblank. Så det ble bare motorkjøring hele dagen (13 ½ timer). Cherbourg har en kjempestor havn med mange ledige båtplasser, så det er bare å legge seg på en ledig. Kontoret til havnemesteren er mer som en hotellresepsjon og med 26€ er det litt billigere her. Siden vi kom til Nederland var det forresten gratis dusj i alle havner, også her i Frankrike. Men for å fylle opp vannet på brygga må man ha sin egen vannslange. Vi er trøtt i kveld etter an lang dag på sjøen, selv om vi ikke har gjort noe annet, enn å være om bord.

Siden vi fortsatt er i Frankrike skulle vi ha nystekt baguette til frokost. Derfor gikk vi en lang tur til vi endelig fant en ”Boulangerie”. Underveis oppdaget vi de første palmene!!! Vi fant også en matbutikk, men dessverre langt unna havna. Jeg skjønner ikke hvorfor det er aldri en matbutikk i nærheten. Men det er mange båtbutikker her og de har virkelig alt. Da kan vi bare drømme om i Bodø. Etter lunsj skulle det egentlig bli litt jobbing på båten. Enno skulle opp masten igjen for å feste en linje og jeg skulle sy litt på sprayhood, men det ble det ingenting av. Vi har fått en ny båtsnabo som er tysk men har jobbet i Norge for noen år siden. Så han hilste oss velkommen på norsk. Veldig artig. Så istedenfor å jobbe pratet vi hele kvelden.

Neste mål var Guernsey og vi startet litt senere i dag. 3-4 andre båter forlot havna samtidig med oss, blant annet Jens med Impala. Han fulgte oss lenge, men etter hvert har han endret kurset og gikk antagelig til en av de andre kanaløyene. Det skulle egentlig være vind fra nord, men vinden kommer rett imot. Ikke noe vits å heise seil, selv om alle andre båter har gjort det. Men da vi observerer de litt med kikkerten ser vi at seilene bare blafrer. Vi kommer forbi LaHague hvor det er installert et stort anlegg til ”oppbereding av radioaktivt material” (vet ikke hva det heter på norsk. Wiederaufbereitungsanlage er det i hvert fall på tysk). Det er stort og vi lurer på om det er mye radioaktivitet i vannet rundt oss. Det er veldig mye strøm her og havet ser ut som om det koker. Det minner på Saltstraumen, men mye større! Kanskje det er derfor de har bygd anlegget her fordi radioaktivt forurenset vann skal bli fordelt veldig fort?!? Det er mange havsuler her, så vi har litt å observere også. I Guernsey er det spesielt med havna fordi man kan bare komme inn 2 timer før til 2 timer etter høyvann. Det er en mur som er bygd under innkjørselen som hindrer at havna går tomt for vann når det blir lavvann. Artig! Da vi kommer dit er det mulig å kjøre inn med en gang. Vi ble tatt i mot av ”habour controll” i en gummibåt. Det første han spurte var hvor dypt vi stikker og så fikk vi beskjed til å følge han. Vi får noen papirer om bord og så kunne vi fortøye langs en brygge. Vi var litt usikkert på om vi skulle ha heist Q-flagget, men lot vare. Papirene vi fikk var fra tollvesenet og vi måtte fylle det ut og levere det rett etter ankomst. Så lenge fikk jeg ikke lov å forlate båten. Vi skulle vel egentlig har heist Q-flagget, men de sa det ikke var så farlig. Ut over ettermiddagen ble det litt mer overskyet, men vi tok oss en tur til byen uansett. For en koselig by, mange smug med masse små butikker. Alt er stengt, som vanlig når vi kommer til et nytt sted (det er søndag), men vi blir her i morgen også, så det er greit. Det er en time tidsforskjell her i forhold til fransk tid. De har egne trafikkregler her, og så kjører de jo på feil side. Selv som fotgjenger er det rart, man er jo vant til å se til venstre side først før man krysser veien. Det skal bare være motvind i morgen og vi orker ikke å stampe mot bølger igjen. På onsdag skal det blåse kuling, men fra rett retning.

Rett etter at vi hadde lagt oss i går kveld ble det flere smell ute. Første tanke var torden, men det var fyrverkeri. Og det var helt fantastisk. Jeg tror jeg har aldri sett et så flott fyrverkeri! Det gikk lenge og med skikkelige 3D-effekter. Gandalf kunne ikke har gjort det bedre. Det manglet bare dragen. Etterpå gikk vi en tur til byen og så litt på butikker. Det meste er klær og smykke. De snakker veldig britisk, det er artig å høre. Vi er vel mer vant med amerikansk så det høres litt overdreven ut. Da vi gikk en kyststi til Fermain Bay oppdaget vi mange flotte bygninger og nesten alle er laget av stein. Trapper, stien selv, tårn og gamle forsvarsanlegg, alt er bygget av stein. Det ser skikkelig gammelt ut og det føles som om man er underveis i en annen tid når man går gjennom en tett og mørk skog. Veldig interessant. Stranden selv består av masse stein. Underveis ser vi også 2 ankringsbukter og vi angrer at vi har betalt for 2 netter med en gang. Særlig etter at vi har hørt fra en tysk seiler (Norbert, båten heter ”Just so”) at de har sin egen pund her og at vekselkurset er enda verre. Så vi får se hva vi blir trukket for 2 netter her. Det med bunkringskaien i Dunkerque, som har reservert over 5000 NOK på kontoen har forresten ordnet seg. Det var det riktige beløpet som ble belastet kontoen. Vi fikk svar fra banken at det er ganske vanlig at det først stå et høyere beløp enn man betaler til slutt. Heldigvis! I dag er det overskyet og det blåser en kjølig vind. Det ser ut sånn at det er slutt med finværet foreløpig. På onsdag skal det også regne. Det er veldig rolig i havna her… helt til 2 timer før høyvann. Da er det plutselig flere fra havnekontor som suser rundt i gummibåter med full speed og tar imot ankommende båter. I dag ble det ganske fullt men det virker sånn om de har kontroll. Lenge var vi den eneste båten som ikke fikk en annen båt på langs og vi var glad for det, før vi skal dra kl 6 i morgen tidlig. Men så kom det en fransk seilbåt. Så vi byttet plass med en gang og vi ligger nå ute og kan dra når vi vil. Dessverre ble det ikke mye sov denne natta fordi det var musikk og dans på en av motorbåtene til tidlig på morgen…

Det er fortsatt mørk, da vi drar. Vi leter etter bunkringskaien med lommelykt, for å finne ut at det er ikke noe kortbetaling her. Det var dumt. I brosjyren vi fikk om havna stå det at det var åpent i 24 timer…. eller det var bare det vi ønsket… i hvert fall fikk vi ikke fylt opp tanken. Heldigvis har vi litt mer en halv igjen, så det går bra. Da vi kommer ut på havet ser vi at det er et cruiseskip på vei inn. Det lå også et for anker, da vi kom. Vi har vinden bakfra og ruller ut forseilet. Det er for lite vind for å bare kunne seile siden vi har ca. 75nm foran oss. Så vi slå på jerngenua i tillegg. Det er mye dønning her og etter hvert får vi bølger fra en annen retning i tillegg. Det er veldig urolig seiling. Det er overskyet og ikke langt etter at vi dro begynte det å regne også. Enno er ikke så motivert i dag, så han få være nede å slappe av. Jeg synes derimot det er gøy. Autopiloten slet veldig med styringa i så mange bølger slik at jeg styrte et godt stykke av turen selv. Da er man også opptatt med noe, tida går fortere og jeg blir ikke sjøsyk. Da det er min tur å slappe av sover jeg bare. Men det er ikke så lett i dag siden det er så mye bevegelse i båten og det bråker fra alle skap. Plutselig var det en rar lyd fra propellen, men den forsvant igjen etter at vi har økt omdreininger. Det skjedde et par ganer til før vi fant ut at det var sjøgress som ble hakket i små biter fra propellen eller ”rope cutter”. Etterpå har vi prøvd å styre unna de største sjøgresstepper, men det er mange her. Igjen er det mange havsuler her som forsvinner og dukker opp igjen i bølgene som tårner seg opp ved siden av båten og som er høyere enn jeg. I Roscoff havna kom det også med en gang en havnevert i gummibåt som viste oss hvor vi kunne fortøye. Her ligger man i en bås sammen med en båt til. Hele anlegget virker nytt og alt er ganske stort. Det finnes til og med en heis ned til brygga. Internet er som vanlig kjempetreg, men det har det nå vært i nesten alle havner vi har vært. Vi er kjempetrøtt i dag også, bra at det blåser i morgen og at vi ikke skal dra videre.

Dagen begynte igjen med baguette og croissants før vi begynte å jobbe litt i båten. Enno sjekket sjøvannsfilteret (som ikke var så skitten enn vi hadde regnet med) og fant ut at han også skulle se etter impelleren. Han mistet én av seks skruer og så brukte vi nesten hele formiddagen for å finne skrua igjen. Vi har til og med tatt bort noen gulvplanker, men da fant vi bare mye støv og masse hybelkanin. Skrua lå forresten helt uskyldig under motoren. Det var litt motorolje under motoren igjen, men oljemåleren viser at vi har mer enn nok olje. Vi var jo litt uheldig med motorservice som vi tok før vi dro fra Bodø. Da var det masse olje under motoren dagen etter, men de som tok service sa at det bare var overfylt… På ettermiddagen gikk vi en tur til byen. Også her er det mange hus som er bygget av stein, veldig koselig. Det er en havn til her, men den er kun til båter uten kjøl, for her forsvinner vannet ved lavvann. Tilbake i båten ble det plutselig liv i nabobåten som vi ikke har sett eller hørt noe til nå. De starter motoren og kjører ut. Dessverre har de ikke beregnet at det blåser rett fra sida og han skraper med baugen sin langs hekken vår. Heldigvis har vi en MOB-modul hengende der. Den har reddet Inua for å få noen skraper, men opphengingen til modulen er ødelagt. Den kan ikke henge lenger sånn som den skal. Vi trudde først at de skulle dra, men han kom tilbake for å legge seg med hekken inn til båsen. Da han hold på med å krasje i oss en gang til fikk vi han til å kjøre ut igjen. Denne gangen gikk det heldigvis bra. Han kom tilbake og kjørte inn samme vei som han lå i utgangspunktet. Da vi spurte hva som var meningen med hele opplegget sa han at han ville snu båten fordi det skulle regne i natt. Hallo?? De betalte oss 30€ slik at vi kunne få reparert MOB-modulen. Vi fikk en adresse til en seilmaker i Brest som kan reparere noe sånt. Men foreløpig har vi fiksert den med duct-tape. Da vi har lagt oss ble vi vekket igjen av en kjempe-torden-smell. Lynet må ha slått inn helt i nærheten for det skjedde samtidig. Enno har lagt alt viktig utstyr i stekeovn igjen. Torden ble etter hvert mindre men det var lyn hele natta. I Tyskland er det ikke uvanlig med kun lyn (Wetterleuchten) over en kort tid, men det her hold på hele natta. Jeg har aldri opplevd noe sånt. Og det regnet masse også.

Jo lengre vi kommer mot vest jo mørkere er det om morgenen. Vi legger til på bunkringskaien med lommelykt igjen. Denne gangen har vi sjekket at det er en kortautomat der. Men vi får bare fylt 17 liter og så er bunkringskaien tomt! Helt utrolig! Men det holder for i dag, selv om vi må kjøre med motor hele veien. Da vi kom ut moloen var det med en gang dønning og bølger. Men siden det er høyvann kan vi gå en snarvei mellom fastland og en liten øy (Ille det la Bâz). Her følger vi de røde (!) tallene på kartplotteren som viser mellom 0,6 og 1,8 meter. Med 7-8 meter mer vann går det helt fint. Her er det beskyttet og det er rolig farvann. Det blir verre igjen, da vi kom ut. Men samtidig får vi nok vind fra rett retting og heiser seil med en gang. Moroen holder seg i knapp 2 timer, så forsvinner vinden igjen og vi må slå på motoren i tillegg. En gang landet en liten fugl på relingen og tok seg en pause. Stakkars, han var langt fra land og sikkert veldig sliten. Han har funnet seg en plass opp på storseilet (som vi hadde tatt ned etter hvert fordi vinden kom rett bakfra og storseilet var bare i veien for forseilet). Skyene henger lavt i dag og etter hvert ble det skikkelig tåke. Med radaren oppdaget vi mange seilbåter, for en del av de legger vi om kursen for å ikke kollidere. Det er mange som har verken AIS eller radar. Det var ikke mye land å se i dag siden det var så tåkete. Men da kysten kom frem av og til så vi noen fine lykt og et spektakulært landskap. Det hadde sikkert vært interessant å se hele kysten. Vi hadde medstrøm de første 5-6 timer, så kom motstrømmen. Og den var helt utrolig for vi hadde nesten 6,5 knopp fart gjennom vannet, men bare 1,5 knopp over grunn. Det var ikke noe vits å fortsette sånn. Heldigvis kom vi forbi en stor bukt hvor vi kjørte inn for å avvente litt. Vi spiste middag og etter en liten time kjørte vi ut igjen og nå kunne vi videre med nesten 5 knopp fart over grunn. Det er virkelig sterk strøm her i noen områder som er ikke til å undervurdere. Det ligger allerede mange båter i havna i Camaret sur mer og vi legger oss langs en fransk seilbåt. På vei til byen går man forbi en gammel kirke og en båts-kirkegård. Her ligger 5-6 båter på standen. I byen treffer vi Norbert igjen, de seilte rett fra Guernsey hit. Det tok 1 ½ dager. De skal videre over Biscaya på lørdag. Men da er det ikke meldt nok vind. Vi kan ikke kjøre med motor hele veien, det er for langt, så vi venter på mer vind og det blir det kanskje på søndag. Her er det første gang igjen at det koster for å dusje. Det er meld mye vind i natt og hele i morgen, men vi må jo forberede oss litt for turen over Biscaya så det passer bra.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

One comment on “Fécamp – Camaret Sur Mer

  • Eli Kjøren

    Hei Karin og Enno.
    Leser bloggen og føler jeg er litt på tur sammen med dere – mye fordi du, Karin, er så flink å fortelle (tror ikke du trenger oppfriskningskurs når du kommer hjem!).
    Regner med dåkk er på tur over Biscaya nu – håper den distansen går greit og at det ikke er for mye urolig sjø slik at Karin/dere slipper å “mate krabben”…
    Lykke til videre!