Lisboa – Porto Santo – Madeira – Lanzarote – Gran Canaria


Nå er vi kommet til Gran Canaria.

Turen fra Lisboa til Porto Santo var 492nm og tok 4 døgn. Første dagen hadde vi mye vind (mer enn meldt) og bølger. Begge to var vi litt sjøsyk første døgnet, men etter en tablett var det greit. En stor flokk med delfiner holdt oss med selskap i timevis. Artig!! Hvaler derimot så vi ingen. Havet har en utrolig blåfarge og er nesten varmere enn temperaturen i lufta. Rundt kl 20 er det mørkt og stjernehimmelen på åpent hav er noe helt fantastisk! … og hvis dette ikke er nok, så er det også mange ”stjerner” i havet som lyser opp bak båten. Dessverre er det alltid noe som går i stykker når man er underveis. Det som er irriterende er, at det ikke skjer på dagtid, men på natta. Det var bare småting og ikke vanskelig å fikse, men mer krevende i mørket. Dessuten trengs ofte 2 stykker, så den som egentlig har fri og sover må opp og hjelpe til. Etter første natta sov vi også mye på dagtid – da skjer det ingenting og alt er mer rolig. Men vi har alltid en som er våken og på vakt. Vindstyringen fungerte utmerket selv om vi hadde mye bølger i begynnelsen av turen. Vanngeneratoren er vi ikke helt fornøyd med. Den klarer ikke å produsere nok strøm når farten går under 5 knopp. I verste fall må vi legge ut solcellepaneler på dagtid, hvis det blir lite vind over Atlanteren… Den beste opplevelsen var på min siste nattevakt: Jeg var nede en liten tur, da plutselig en fugl landet på øverste trappetrinn. Jeg vekte Enno og fortalte at det sitter en fugl på trappa. Han trodde først at jeg tuller, men så fikk han øye på den. Da vi nærmet oss trappa hoppet den ned og satt seg på gulvet i byssa. Enno kunne klappe den, men da han prøvde å løfte den opp forsvant den under bordet og videre mot akterlugaren. Til slutt fikk Enno tak i den og satte den i cockpiten. Nå skulle den jo bare starte, men den hadde vel mer lyst å være i lamme oss for den ville absolutt ned igjen. Da tok Enno den opp igjen og hivde den i lufta – vingene åpnet seg og da var den borte. Utrolig opplevelse!! Den verste opplevelsen var at det plutselig luktet diesel under dekk. Vi fant en lekkasje på en dieselkanne som vi har fylt i Oeiras før vi dro. Siden vi har bare 100l diesel i tanken fant vi ut at det kunne være greit å ha litt ekstra hvis det skulle bli lite vind og motorseiling. I hvert fall måtte vi rydde og vaske hele forpiggen i mye sjø og lite vind… ikke særlig behagelig.

Porto Santo er en flott øy som tilhører Madeira. Rett ved siden av havna er det en stor sandstrand, nesten folketomt. Vannet har 23 grader og det er deilig å bade. Byen er koselig og prisene i restauranten ved siden av havna er veldig rimelig. Her får man en kopp kaffe med melk til 0,60€ og mat for 2 personer til 14€!!! Siden eieren til havna har byttet for ei uke siden, er ikke alt på plass enda. De har ikke fått et system på plass for betalig av vaskemaskin – så det ble gratis. Her i havna treffer vi Celsius, Life Edge og Elessis igjen (alle tre er norsk – så det er ”Lille Norge” her). Artig! Antares (tysk, vi seilte over Biscaya i lag) dukket også opp, selv om de egentlig hadde planer om å dra videre til Algarve. Kanskje de har savnet oss?!? Nå er vi forresten også kommet til ”kakerlakke-land”. På vår første tur til byen oppdaget vi 2 kakerlakker. Så fra nå av blir sko stående på kaia og alt vi handler må undersøkes nøye før vi tar det om bord. Vi håper begge to at vi slipper unna denne opplevelsen.

Etter 4 dager dro vi videre til Madeira. Det er bare 25nm og vi startet ikke før etter lunsj. Dessverre var det bare 2-3m/s vind slik at vi brukte motoren hele veien. Vi ankret opp i Baia D’Abra. Her lå det allerede en norsk seilbåt, men det er ingen om bord. I fjellveggen ser man hvor lavaen er kommet ut på overflaten. Det er mange ”piper” å se, veldig interessant. Siden det er mye dønning her dro vi videre neste morgen. Havna i Quinta do Lorde ligger bare 2nm unna. Vi får en plass helt innerst i havna, men selv her er det mye drag og båtene ligger veldig urolig. Det er et hotell her med feriehus, en restaurant, en butikk og selve havna – ikke noe privathus. Men et flott anlegg! Også her er det en del båter som vi har møtt før (Celsius, Raw&Wriggling, Elessis, Anorak). Madeira utforsker vi sammen med Eldrid og Rolf fra Celsius. En dag tok vi en busstur til Funchal. Bussturen var en adrenalinrik opplevelse siden sjåføren hadde det veldig travelt på de trange og svingete veier – men vi overlevde. Så hadde vi en leiebil i fire dager i lag med Eldrid og Rolf. Madeira er veldig grønt og frodig. Masse blomster selv om det er høst nå. Om våren når alt blomstrer må det være helt fantastisk her. Landskapet er genialt og kan ikke beskrives godt nok med ord – håper Enno får lastet opp noen bilder snart slik at dere kan se på de. Dessverre sitter vi litt værfast her. Det kommer et lavtrykk med mye (mot-) vind og regn. Siden det er knapt 300nm til Lanzarote er vi nødt til å seile en god del av veien pga dieselmengden vi har med. Det er ikke nok for å bruke motoren hele veien.

Vi startet tidlig dagen etter uværet for å få med mest mulig vind. Vi vet allerede at vinden kommer til å forsvinne i løpet av første natta, men at den kommer tilbake i løpet av andre natta et stykke før Lanzarote. Vi hadde en kjempefin seilas den første dagen. Vind fra passelig retning og nok av den frem til kl 4 om natta. Da var vi allerede kommet et godt stykke og vi kunne slå på motoren med god samvittighet. Etter 22 timer motorkjøring kom vinden tilbake. Vi hadde egentlig tenkt oss til Arrecife, men vindretningen passet bedre for å seile mot sørspissen av Lanzarote til Marina Rubicón. Vi seilte vest fra Ilhas Dessertas for å unngå lite vind i le av øyene. Men vi hørte etterpå av Rolf at det var nok vind på østsiden også. Antares startet litt etter oss fra Quinta do Lorde og vi så de hele tida og hadde kontakt via VHF. Celsius så vi aldri på AIS og fikk heller ikke kontakt med de på VHFen selv om de startet også samme dag, men litt senere men med kurs øst fra Ilhas Dessertas. Vi brukte litt mer enn 2 døgn for hele turen (289nm).

Lanzarote er det enda varmere og vi leter etter skygge hele tida. Vi lurer på hvordan det skal bli i Karibia?!? Marina Rubicón og ferieanlegget rundt der er relativt nytt. Det finnes mange butikker og restauranter – det er en liten by. Vi leier en bil sammen med Inge og Erhard fra Antares og kjører rundt i 3 dager. Vulkanlandskapet er veldig spesielt, på Timanfaya-fjellene ser man vulkaner på nært holt. Vi tar en tur til Cuevas de las Verdes, en grottetur gjennom en lavagrotte. Veldig imponerende. På utbryddet for ca 300 år siden ble en fjerde del av øya dekket med lava. Vi besøker også havna i Arrecife og holder utkikk etter Celsius, men finner de ikke. Siden vi ikke har adgang til bryggene ser vi bare etter norske flagg, men det er ingen. Tilbake i Marina Rubicón samme kveld møter vi tilfeldig Eldrid og Rolf. Koselig det!! Det kommer et nytt lavtrykk med mye motvind om 2-3 dager, derfor velger vi å dra videre til Gran Canaria neste dag.

Fra Lanzarote til Las Palmas på Gran Canaria er det ca 100nm. Litt for langt for en dagstur, derfor starter vi kl 17 etter et besøk om bord hos Celsius. De stå også på moloen og vinket da vi gikk ut. Det var uforventet fin seilvind og vi heiste seilene med en gang. Etter en kjempefin solnedgang ble vinden mindre og mindre. Enno hadde første vakt og jeg prøvde å sove litt men det var helt umulig siden seilene stå ikke lenger. Det er utrolig hvor mye bråk det er under dekk når seilene slår av og til og skøytene skraper langs på riggen. Det ble mye bedre da vi slo på motoren selv om den heller ikke går stille, men jevnt. Da vakten min begynte kl 2 var jeg allerede sliten og det var vanskelig å holde meg våken. I tillegg var det plutselig mye trafikk; 2 fraktskip som kom i mot oss på samme kurs og 5-6 skip på tvers. Allerede da det ble mørkt kunne vi se lys fra Las Palmas på Gran Canaria. Også da vi nærmet oss Gran Canaria var det fortsatt lys fra en by på Fuerteventura å se. Det er veldig vanskelig å bestemme lys-karakter fra et fyr når båten beveger seg mye opp og ned i høye bølger. På VHF’en har vi allerede hørt flere PanPan-meldinger pga fluktingsbåter i området. Dette er noe skummelt siden de ikke har lanterneføring på ”båtene” sine og jeg er litt redd å overse en slik båt. Det var en slitsomt overseiling til Las Palmas, selv om det bare var ei natt. Kl 12 legger vi til på resepsjons-kaien og klarerer oss inn. Vi får en båtsplass midt i havna, som vanlig på kaien med lokale båter siden vi er så liten i forhold til de fleste andre utenlandske båter. Her er det første gang vi fortøyer med en fortøyningslinje som man må dra opp fra havbunnen. Heldigvis var det helt vindstille, da vi kom inn. Dette kan bli noe spennende når det blåser litt fra sida….

Det er veldig bra at vi er kommet hit en god stund før ARC starten. Vi fikk organisert båtopptak 3 dager før ARC-starten for å spyle skroget. Her har det allerede vokst en liten hage på. ”VC-17” som bunnsmøring er kanskje ikke helt perfekt i disse varme strøk her. Dessuten har vi kjøpt mange gjesteflagg til øyene i Karibia, bestilt en stor presenning som solbeskyttelse når vi ligger i havna eller for anker og en Code-0. Hittil er det ikke mye å se av passatvinden på Grib-filene og vi er ikke sikkert på at vi kan bruke paraseileren i starten av turen. Vi begynner å gjøre båten klar til 4 uker på sjøen. Jeg tenker mye på handleliste til mat og drikke, mens Enno er hekter på de tekniske ting. Det ligger allerede en del ARC-båter her, men med adgangskortet kommer man bare inn på sin egen kai. Så det er litt vanskelig å få kontakt med andre deltakende båter. Akkurat nå gleder vi oss veldig til at broren min kommer til besøk om noen dager. Han blir med oss ei uke og vi er spent hvordan båtlivet blir med 3 personer om bord.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.