Innlegg 2 fra fokkeslasken!


Etter et par dager i Longyearbyen, satte vi kursen videre nordover. Først Trygghavna før vi seilte til Poolepynten. Her besøkte vi en «dunge» med Kvalross. De lå på land så tett at vi hadde problem med å telle de, kanskje 10 – 12 stk? De lå der og sov, av og til kunne en åpne øynene for å se på oss for så å snorke igjen i løpet av 5 sekunder. Var overhode ikke redd oss disse kolossene på over et tonn, de brydde seg ganske enkelt ikke. Manerene var heller ikke helt på topp. De laget lyder i begge ender og luktet som gammel tørrfisk. 

Fortsatt videre nordover Forlandsundet, gjennom Forlandsrevet, via Engelskhavna og til Kongsfjorden med Ny-Ålesund. Hele vegen nordover var det isbreer på begge sider. Noen kalvet i sjøen og noen lå på land. Noe av det som overrasker meg her oppe er hvor stort alt er. Som for eksempel Forlandssundet, det ser ut som en smal fjord på kartet mens i virkeligheten tar det mer en 1 time å krysse rett over.

Ny-Ålesund tror jeg er verdens nordligste faste bosetning. Her er det stort sett bare forskere og ansatte i Kings Bay som drifter stedet. Men de har selvfølgelig et museum og en bar som er åpen hver lørdag. Helt tilfeldig var vi der på en lørdag og fikk gleden av å besøke disse etablissementene. Her fikk vi treffe noen av de lokale som var glad for å få besøk og det vart en riktig trivelig kveld. Det var også mange andre sommergjester og ikke alle var like begeistret for besøk. Som for eksempel Rødnebbterna, den sa tydelig fra om vi kom for nært. Ellers gikk reinsdyrene å beitet i byen og fjellreven lusket rundt. Også isbjørnen kom innom en tur men den vart jaget vekk før vi stod opp om morgenen. Fordi vi er litt trege om morgenen gikk vi glipp av hele moroa. Som plaster på såret fikk vi sett den helt kvite ismåsen.

På grunn av alle fintfølende instrumentene som forskerne har her er det full radiotaushet i byen. Vi måtte derfor slå av alt sendeutstyr, både radio og telefoner. Men de hadde 1 nettverkskabel hengende ut gjennom en vegg som vi kunne koble oss til for å få tilgang til internett. Det viste seg at de hadde fiberkabel fra fastlandet slik at nettet var sikkert like raskt som det jeg har hjemme. 

I Kongsfjorden er det 3 store breer som kalver i fjorden, noe som gjorde at vi måtte kjøre slalåm gjennom isen både inn og ut av fjorden. Noen av isklumpene var på mange ton. Prøvde å dytte en vekk men den rikket seg ikke en millimeter. I stedet dyttet vi den 14 tonn tunge båten vekk fra isklumpen. Hadde ikke vært noe moro å kollidere med den i full fart.

Gikk så nordover til Krossfjorden. På vegen passerte vi 79 grader nord, bare 11 grader igjen til Nordpolen. Dette vart turens vendepunkt og heretter blir kursen stort sett mot sør. Vi hadde nå god tid og kroket oss sørover Forlandssundet med flere turer på land og besøk foran store isbreer, etter noen dager og mange inntrykk endte vi opp igjen i Trygghavna, Isfjorden. Skal etterhvert til Longyearbyen for å handle litt fersk mat og fylle vann og diesel til turen videre sørover. Når det blir har vi ikke bestemt enda, det er det været som styrer. Har så smått begynt å se etter værvindu for returen til fastlandet, ser ikke ut som det blir kommende uke hvert fall. Tiden får vise!

Rolf Magerøy

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.