Rørvik – Halten – Kvenvær – Kristiansund – Ona – Fosnavåg – Kalvåg – Ramsvik – Strusshavn 2


Da er det på tide med et nytt innlegg på norsk.

Etter Rørvik var vi på Halten. Det er ca 60nm på åpent hav og det var en del dønning og bølger, men ingen vind, så vi gikk med jerngenua hele veien. Det finnes mange teist her ute og de er jo veldig artige skapninger å observere. De har det ikke så nøye med beregning av høyden på kaien hvis de skal opp på den fra havet. Det var bra mange som bommet og rakk ikke helt opp. Plopp, så falt de tilbake i havet. Men på andre forsøk gikk det stort sett bra. Artig å se på.

Neste dag var det heller ingen vind, men vi kom oss til Kvenvær på Hitra. Været har blitt dårligere og det var litt regn av og til.

Det var enda mer regn på natta, men da vi våknet var det nesten blå himmel. Dessverre ble det mer og mer overskyet i løpet av dagen. Men vi fikk bra seilvind da vi kom ut av sundet. I en trang innkjørsel til neste sund kom vi litt i konflikt med en ferge som absolutt skulle ta korteste veien, men det gikk bra. Han skjeftet litt på oss på VHF’en etterpå, men vi kunne jo ikke lese tankene hans og han holdt seg ikke til leia. Dette sundet var også flott, men dessverre begynte det å regne og skyene kom lengre ned, så det var ikke så mye å se…

Havna i Kristiansund var stappfullt da vi ankom, så vi fortøyde langs på en annen seilbåt. Vi hadde nettopp festet alle tampene, da dro en seilbåt fra brygga. Skipperen fant ut at vi skulle flytte båten dit og da lå vi veldig fint og helt for oss selv. Vi spiste middag på et restaurant og syntes begge to at den var dårlig fortøyd. Det er fortsatt kalt og vi har varmeapparatet på hver eneste kveld.

Så var det Hustadvika, men det gikk bare bra. Laber bris, rett imot, dvs jerngenua igjen. Denne gangen tok vi indre leia og det var artig. På noen områder er det en liten skog av jernstanger og diverse sjømerker og man må navigere midt i mellom. Kongeskipet seilte ganske nært forbi oss. Artig!! Etter knapp 40nm kom vi til Ona, et lite fiskevær, velpleid med et fint rødt fyr. Koselig her. Litt senere kom en tysk seilbåt som vi hjalp til med å fortøye. Som takk kom han bortover med 3 ølbokser som ankerdram. Koselig. Da vi gikk en tur på land så vi at han var på vei ut av havna igjen. Det kom litt vind på kvelden og han tenkte vel å utnytte den. Vi satser på at det er nok vind i morgen også.

Så gikk ferden videre til Fosnavåg. Med 7m/s vind kunne vi heise seil da vi kom ut av havna på Ona. Det var en del bølger og da første bølge feiet over dekket kom jeg på at deksluka til badet stå åpent. Men da var det allerede en liten oversvømmelse der. Heldigvis var det badvinduet og ikke luka til forpiggen. Egentlig skulle vi legge til på Runde, men da lå det allerede noen båter. Vi kunne har fortøyd langs en seilbåt, men vi fant ut at vi kunne like godt seile videre til neste havn. Litt før oss gikk en annen seilbåt inn til Fosnavåg og de holdt allerede utkikk etter en båtplass. Det var stappfullt her og til slutt fortøyde vi med hekk mot kai ved siden av seilbåten. Det er bare gutter om bord og vi får vite at det er Rock-festival her i dag og at det er derfor det er så mange båter her. De tilbyr en ankerdram som vi ikke sa nei til. Det ble en runde med en tysk Mirabellenschnaps etterpå. Dessverre er det skygge i cockpiten så vi kjøper is og finner oss en solplass i ”byen”. Da vi kom tilbake til båten var det to motorbåter til som har lagt seg ved siden av oss. Nå er det ikke plass til flere.

Det var fest i nabobåten langt ut på morgenen, men vi sov godt uansett. Motorbåten ved siden av oss dro allerede tidlig, så da var det ingen problem for oss å komme av gårde også. I dag er det Stadt som skal rundes. Det var ingen vind i starten, men etter hvert ble det frisk bris rett imot og farten gikk 2-3 knopp ned. Ikke morsomt. I tillegg kom skydekken lavere og lavere og det ble nesten tåke. Så vi slå på radaren og lekte litt med den. Fungerer bra. Det var kjedelig å fortsette med 3-4 knopp fart mot vind og bølger og vi fant ut at vi heller skulle ta den lengre veien innerskjærs. Og det var bra: vi kunne seile, hadde bedre vær og landskapet er grandios. I Kalvåg er det ingen problem å få en plass på gjestebrygge for de har flere. Da vi gikk en tur opp på ”husfjellet” så vi at det kom en seilbåt til inn. Det ble litt prating, da vi var tilbake om bord. De viste seg at sønnen til en av damene også skal delta på ACR, dessuten skal de leie en katamaran i Karibia over jul og nyttår, så vi har kanskje ikke møtes for siste gang.

På kvelden begynte det å regne og det regnet hele natta. Det øste ned da vi dro, null sikt – på med radaren igjen. Vi kom oss til Florø (bare 10nm) for å fylle diesel og så skulle vi videre til Alden. Men det ble annerledes. Vi satte seil, da vi kom ut av Fløro, men da vinden forsvant og vi skulle rulle inn forseilet klarte vi å knekke autopiloten. Den er helt ødelagt. Så fra nå av må en av oss stå ved roret hele tida. Når vi seiler bruker vi vindroret uansett, men det kan ikke brukes når vi går for motor. Veldig dumt og dyrt. Vi får se hvor fort vi kan få en ny. Det er sikkert ikke noe lagervare og må bestilles. I hvert fall planlegger vi å komme en dag tidligere til Bergen for å få bestilt en til Stavanger til lørdag… vi får se. Været har blitt mye bedre ut over dagen og vi klarer å komme til Ramsvik. En fin ankerbukt som er bare en liten dagstur fra Bergen. Men til tross ødelagt autopilot er stemningen bra om bord!!

Da vi våknet i Ramsvik var det skyfri himmel og det ble første ute-frokost!! Herlig! Det ble motorkjøring hele dagen, men det var en kjempefin tur gjennom mange trange idylliske sunder. Etter hvert ble det mer overskyet og litt før Bergen begynte det til og med å regne. Men det har blitt mye varmere. I Strusshavn på Askøy fortøyer vi langs på ny-Vinna til Helge og Elin. En flott båt, men det er ingen om bord foreløpig. Vi utvikler en litt uvant energi og jeg ordner og rydder og ommøblerer akterlugaren, mens Enno klatrer opp i masten for å ordne til noen flagglinjer (det går ikke an at Vinna ligger her med BSF-vimpel, men ikke vi), og en bom preventer. Da vi er klar til et glas vin kommer Helge og Elin tilbake. Det ble først litt vin hos oss i cockpiten men etter hvert flytter vi oss over til Vinna for å få en omvisning. Det er virkelig en veldig fin båt med god plass. Det er første kveld uten varmeapparat på!!

I dag hentet Gerda oss og det var så godt å se henne igjen! Vi tok først en tur inn til byen for å finne ut om vi kan skaffe oss en ny autopilot. Men det viste seg å være vanskelig. De har det ikke på lager og det skal ta ”en liten uke” å få den. Tror vi må finne en i Tyskland. Det var forresten ikke så ille å stå til rors i går, men det var jo fint vær også… Vi fikk kjøpt litt kjetting som passer akkurat inn i sporet til vindroret slik at vi kan låse rorkulten en liten stund. Det kommer til å hjelpe mye. Det er masse folk i byen og det er 5 store Cruiseship som ligger i havna. Vi finner et koselig sted for å spise lunsj og går en tur langs en innsjø med Xavi (hunden til Gerda). Etterpå blir det en veldig avslappet og koselig ettermiddag og kveld hjemme hos Gerda, med skikkelig god mat. Vi er invitert til frokost i morgen hos Gerda sammen med Merete og Nils. Det gleder vi oss til!!

Værmeldingen ser fint ut for i morgen, men dessverre motvind resten av uka. Så det blir vel en del motorkjøring og “Karin-pilot” igjen…


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 comments on “Rørvik – Halten – Kvenvær – Kristiansund – Ona – Fosnavåg – Kalvåg – Ramsvik – Strusshavn

 • Fritz Leo Breivik

  Hei Karin og Enno, tja – dere har jo kommet et godt stykke nedover disse dagene dere har vært på tur. Sett og opplevd mye har dere også. Flink til å skrive er dere så det er lett å følge med på bloggen. Må tilstå jeg leser best norsk! Sjøl har vi ferie fra helga og tenker oss nedover Helgeland. Men været er dårlig og meldingene fremover er lite lystelig. Så vi får se hva vi gjør. Synd dette med autopiloten, jeg mekker ny på rorstammen i vår båt og kunne hatt ledig den gamle på rorkulten. Men så meldte Kjersti og Christian seg med krav på autopiloten som forskudd på arv…jaja.
  Egentlig er jeg litt misunnelig på dere, men god tur videre skal dere ha.
  Hilsen fra regnete Bodø
  fritz

 • Endre

  Dere får ett flott år med mye vær. Koselig å møte dere i Skudeneshavn.
  Vil se innom denne siden og følge dere på ferden.
  Riktig fin tur og seilas, Mvh Endre