Strusshavn til Grimstad


Merethe og Nils plukket oss opp på vei til Gerda. Kjempekoselig å se de to igjen. Det ble et nydelig frokost med masse godt. Da vi kom tilbake til båten ble det litt prating med Helge og Elin før vi slå løs. Det ble ikke mye seiling siden det blåste liten kuling rett imot. Men sola skinner for det meste og det er varmt. Også i dag kjører vi gjennom mange trange sund. Gjestehavna som Helge anbefalte var stappfullt og vi fant ut at vi heller skulle ankre. Enno fant en fin ankerbukt (Pilapollen) ikke langt fra havna. Da vi hadde kastet ankeret kom det lyn, torden og regn. Dessverre har ankeret ikke gravd seg skikkelig inn, så vi tar den opp igjen og prøver et annet sted. Bukta er stor nok. På tredje forsøk sitter den. Det ble en avslappet kveld med lesing og brød baking.

Da vi skulle starte motoren neste dag, skjedde det ingenting. Batteriet er død! Vi skulle kanskje har kjørt motoren med mer omdreininger eller latt den gå litt lengre etter at vi har brukt ankervinsjen so mye… Men Enno har koblet om startbatteri til bruksbatteri og da startet motoren uten problemer. Men ankeret har vi (Enno) vinsjet opp fra hånd. På vei ut av ankringsplassen styrte jeg helt feil og kjørte nesten over en grunn (1,3m), men heldigvis gikk det bra. Skumle greier! Det ble også motvind hele dagen og etter hvert kom det mye tåke. Dessuten er det kalt igjen. Vi motorkjørte gjennom Haugesund og klarte å kjøre forbi 2 bunkringskaier, vi altså! Vi kom oss til Skudneshavn og fortøyte litt utenfor byen på en gjestebrygge. Det ligger en stor HR her også og da Enno ikke kom tilbake etter at han skulle betale havneavgift fant jeg han i samtale med skipperen der. Han har seilt samme tur som vi har planlagt nå og kom med gode råd og tips. Veldig nyttig!! Vi fikk også kakerlakefeller, som han hadde igjen fra turen, det er vel noe vi kan glede oss til… Det er mange båter i havna som ligger ved byen og da vi gikk oss en tur til sentrum fant vi ut at det var noe båtfestival der. Mange gamle trebåter, tivoli, mat på hvert hjørne og masse båtturister. Og en veldig fin liten by med pene hus. Det virker litt mediterran her.

Det ble en sen start på neste morgen, da det ble litt prating med båtsnaboene og så litt venting på bunkringskaien. Men da vi kom oss ut av havna ble vi med en gang omfavnet av dønning og tykk tåke. Det ble vind opp mot frisk bris rett imot, slik at Inua stampet veldig og farten gikk ned til 3 knopp. Det var ikke så artig. Radaren var på hele dagen. Det krever ganske mye konsentrasjon å styre kun etter kompass i store bølger, så vi tok hver sin time og så byttet vi. Det gikk egentlig veldig bra. En stund etter at vi hadde rundet Jærens Rev lettet tåka litt. I Egersund havnet vi også midt opp i en festival. Karaoke sangere her er ikke særlig flinke og Enno vurderer om vi skal dra igjen. Men det gjorde vi nok ikke.

Neste dag var det også overskyet og da vi kom ut av havna var det samme tåke som dagen før, æsj. Ikke mye vind i dag så det ble mer av slitsomt styring etter kompass i bølger. Men etter kl 15 forsvant tåka og det kom vind og vi kunne seile med bare utstakt forseil. Vindroret fungerer fint og vi slapper av. Deilig!! I Mandal er det fint og varmt og vi leter frem sandaler. Det er meldt stiv kuling i morgen på Skagerrak så vi utsetter turen til Skagen og drar videre til Grimstad.

At det blåser i dag legger vi merke til med en gang vi er ute av båsen. Men det er ikke så farlig for oss siden vi seile mye innenskjærs i dag. Vi seiler kun med forseil på de områder da det er god plass. Med 10-18m/s vind går det fort. Etter Helge sin anbefaling tar vi Blindleia. Det er virkelig Sørlands-idyll her. Dyre, velpleide hytter med kai rett foran. På noen steder er det så trangt at man kan nesten når fjellsiden med hendene ved begge sider av båten. Litt skummelt men artig. Været var egentlig fint hele dagen. Det var bestandig noen mørke skyer bak oss, men de nådde oss ikke. Mens vi gikk en tur i Grimstad ringte mobilen min og det var Oddgeir som skulle komme med en klage at han ikke blir tatt imot om bord hos oss. Jeg skjønte ingenting og var sikkert på at Oddgeir hadde fått med seg at vi er på langtur siden vi er båtnaboer i Bodø. Men han var faktisk her i Grimstad. Veldig artig å få kjentfolk til besøk!! Jaja, med AIS kan man ikke gjømme seg, hihi.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.