Siste innlegg fra fokkeslasken.


Etter et nytt besøk i Trygghavna med inspeksjon av fuglefjellet på Alkepynten gikk ferden innover Isfjorden. Med Billefjorden som mål ankret vi ved Skansen. Flotte fjellformasjoner omkranset denne fine bukta med rester etter gruvedrift og fangstaktivitet. På land lå det en båt som sannsynligvis har ligget der lenge. Ting råtner og forvitrer veldig langsomt i de lave temperaturene her nord. Etter besøk i Gipshuken og Tempelet satte vi kursen mot Longyearbyen igjen. Når vi nærmet oss byen fikk vi tilgang til internett og værmeldinger. Oppdaget da et værvindu for å komme tilbake til fastlandet igjen, om 3 dager. Først måtte vi utnytte nordavinden for å komme oss sørover til Hornsundet for å ha det som utgangspunkt for å krysse Barentshavet.

Vart da en kort stopp i Longyearbyen for å fylle diesel og vann før vi brukte natta til å seile sørover. På turen fikk vi besøk av både finnkval og vågekval. De første 2 Finnkvalene kom helt inntil skutesiden og så på oss mens de fulgte nær båten en stund. Lenger unna så vi mange flere som så ut som de beveget seg sammen med oss i flere timer sørover, på god avstand. Det var moro å se disse store dyrene i sitt naturlige leveområde. På formiddagen kom vi til Isbjørnhavna i Hornsundet. Her ankret vi opp rett utenfor den Polske forskningsstasjonen, godt i le for nordavinden som fortsatt var frisk uti havet.

Morgenen etterpå våknet vi til at vinden hadde snudd fra nord til sør. Det gjorde at isen som kom fra isbreen i nærheten, pakket seg inn i bukta vi lå. Opp med ankeret og kroket oss forsiktig ut igjennom isbeltet, mellom store og små isklumper. Vel gjennom gikk vi rett på andre sida av fjorden til Gåshavna og la oss i le for den sørlige kulingen som var varslet.

Her fikk vi endelig besøk av en flokk Kvitkval, vanskelig å telle antallet men et sted mellom 10 og 20 dyr tipper jeg. Artig å se disse helt kvite kvalene som lever i flokk eller kanskje familiegrupper. Trodde først det var isklumper, men da isen dykket forstod vi hva det var. De tok seg en rolig runde i bukta før de fortsatte sin vandring rundt neste nes.

Værmeldingene meldte at etter at sør-sørvestkulingen hadde blåst fra seg vil vinden dreie mot øst. Vi satset på at dette stemte og tok løs i 6-tiden om morgenen. Gikk med motor sørover til vi kom klar av Sørkapp og østavinden gav oss god bør sørover. Den holdt seg stabil til vi hadde passert Bjørnøya, da døde den bort og vi måtte hjelpe til med motoren. Midt mellom Sørkapp og Bjørnøya kom vi oppi en stor flokk med Knølkval som hadde et skikkelig etegilde så det ut til. Måtte til å håndstyre for å kroke oss gjennom flokken, men det så ut til at kvalene hadde bedre kontroll enn vi. De dykket rett foran båten og de store kvalene gled elegant unna kjølen uten så mye som en liten berøring. Etter 2 døgn og 17 timer kom vi inn til Torsvåg, nord i Troms. For første gang på turen så vi at sola gikk ned under horisonten og det vart antydning til litt mørkere natt.

Dagen etter våknet vi opp til sol og sommer og satset på en dag uten stillongs for første gang på 6 uker. Det gikk helt fint mens vi gikk for motor til Tromsø. Her var det å bestille flybillett hjem med 3 store bagger til bagasje og fotosekken til håndbagasje. Rene flyttelasset. 

Etter vel 6 uker på tur prøver jeg å venne meg til et vanlig liv igjen. Eldrid mener Karin har skjemt meg bort og at det ikke er vanlig med 2 varme måltider hver dag. Jeg syns det var helt fantastisk, men får vel forsøke å tilpasse meg hjemmets vaner igjen. 

Karin og Enno: Tusen takk for en fantastisk flott seiltur til Svalbard, setter umåtelig stor pris på den gjestfrihet og vennlighet dere har vist meg disse ukene der nord. Alle opplevelsene vi har hatt med fantastisk natur, masse fugler og dyr. For ikke å glemme all de hyggelige folkene vi har møtt undervegs. Takk for turen, dette kommer jeg aldri til å glemme!

Rolf Magerøy

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.